Home Mapa Sajta


Grčka mitologija header

Zeus

e-mail me
print


 
t1

Pročitaj

t2
7 6 5
4

Zeusa su obožavali na celokupnom prostoru stare Grčke i na procesijama mu prinosili žrtve. Gde god je postojao grčki živalj, postojao je i neki lokalni junak, Zeusov sin, pa je, zbog toga, i poštovanje koje je uživao, otac bogova, bilo izuzetno veliko.

Koza Amalteja koja je dojila Zeusa u pećini na Idi, za mnoge je bila nimfa. Bog joj je, iz zahvalnosti, darivao rog koji se punio svakakvim dobrima po želji svojih vlasnika. Amaltejin rog postao je sinonim za obilje.

Kurete - demone čije su obožavanje pratile orgijske procesije, neki su poistovećivali sa Kabeirima, ili Koribantima. Najviše su bili obožavani na Kreti. Rea im je poverila čuvanje Zeusa dok je još bio u kolevci. Da ne bi do Kronovih ušiju dopirao dečiji plač, Kureti su igrali oko njega i udarali kopljima o štitove, prigušujući tom galamom plač deteta - Zeusa.


line

Europa u koju se Zeus zaljubio, dala je svoje ime jednom kontinentu. Svet duha i umetnosti, inspirisan ovim mitom, stvorio je značajna umetnička dela. Europinu otmicu su naslikali Ticijan i Rembrant, dok je od ovog mita sjajnu kompoziciju napravio P. Veroneze, koja ukrašava palatu Dukova Venecije. Istom temom bio je inspirisan i Tselini, stvorivši bronzani kompleks koji se nalazi u Rimu.

3
2 1 px1

Zeus (Zevs) naslov

Gospodar neba i zemlje, otac bogova i Ijudi

Z eus, najveći od svih besmrtnih bogova sa Olimpa, rodio se u jednoj pećini na planini Dikta, na Kritu, a rastao je, u nekoj drugoj špilji na planini Ida, gde ga je sakrila majka Rea, hraneći se mlekom kozje nimfe Amalteje, dok su ga Nimfe negovale.
Zagospodarivši i učvrstivši vlast nad svojom braćom i ostalim bogovima, zadobio je, od svih, zasluženo poštovanje i divljenje, te je, nakon Titanomahije i Gigantomahije, sa pravom, prihvaćen kao gospodar i otac bogova i Ijudi.

Njegovo oružje je bio grom, dok se njegova vlast prostirala i na nebu i na zemlji.
Za Zeusa, njegova zakonita i jedina supruga bila je Hera, koja mu je uvek bila stalna i verna pratilja, kako u životu, tako i u svim njegovim delima. Sa njom je dobio Areja, Hebu, Ejlejtiju i Hefajsta.

Bezbrojne su, medjutim bile, njegove Ijubavne avanture, sa boginjama i običnim smrtnicama, koje su povremeno izazivale Herinu Ijubomoru. Iz ovih avantura, Zeus je dobio mnogo druge dece, bogove, polubogove i heroje. Da bi pomenuli neke od mnogobrojnih avantura, može se izdvojiti njegova veza sa Majom, iz koje se rodio Hermes, sa Semelom je dobio Dionisa, od Lete, Apolona i Artemidu, iz veze sa Temidom, Sudjaje i Hore, a od Mnemosine devet Muza. Iz nebrojenih veza sa smrtnicama koje se pominju, na svet su došli mnogi polubogovi i heroji.

Svu svoju decu, voleo je i štitio, te su više puta i ona bila povod Herinom besu. Pored stotina žena, koje se pominju u mitovima o tajnim vezama sa ocem bogova i ijudi, postoji i priča da je Zeusa jako zaintrigirala upečatljiva lepota mladog Ganimeda, koji je bio kraljevskog porekla, iz Troje. Bio je toliko lep da je izazvao i probudio erotska osećanja samog Zeusa, koji ga je doveo na Olimp, da mu bude vinotoča, odnosno da mu u pehar sipa nektar.
Ali, bez obzira na njegove strasti, po kojima su bogovi nalikovali Ijudima, kao što je već pomenuto, ipak je Zeus bio bog koji je održavao ravnotežu i pravdu. Nije bio samo tužilac i sudija, već je saosećao sa svačtjim bolom, i uvek je pokušavao da nesrećnicima olakša patnju, a iznad svega da pravedno presudi. Grčke reči diogenitos i diotreftos koje su vezane za Zeusovo ime, označavale su vladare te epohe koji su posedovali harizmu, i koji su se, vladajući, rukovodili mudrošću i osećajem za pravdu.

Zeus i Europa

Z eus je, pored mnogih devojaka koje je voleo, zavoleo i prelepu Europu, ćerku Aginorovu i Telefasinu. Devojka je sa prijateljicama igrala na obali Sidone, i svojom dražesnošću probudila Ijubav kod oca bogova i Ijudi.
Da bi joj se približio, pretvorio se u belog bika, koji se, stigavši do nje, privio uz nju.
Kada je Europa savladala strah, počela je sa bikom da se poigrava. Odjednom, kada se devojka već popela na ledja bika, to belo stvorenje je ustalo i pojurilo prema moru. Uzalud su bila sva njena zapomaganja i molitve. Bik je sve brže plivao, udaljavajući se sve više od obale.
Zeus Europa se snazno držala za njegove rogove, da ne bi pala, i tako je, na njemu, stigla sve do Krita. Kod Gortininog izvora, u senci platana, par se napokon sjedinio. Od tada,
platani nikada ne gube svoje lišće, jer je to lišće nekada bilo Ijubavno sklonište jednom bogu.

Iz ove Zeusove veze sa Europom, rodila su se tri sina: mitski Minoj, hrabri Sarpedon i pravedni Radamant. Postoje čak i priče, da je Tal, bronzani robot koji je čuvao Krit, a na koga ćemo naići u poglavlju o pohodima Argonauta, bio ustvari Zeusov poklon Europi.
Europa je ostala na Kritu i udala se za kralja Asterija, koji je usvojiosvu njenu decu, i koji je njeno ime dao poznatom kontinentu. Što se tiče bika, čije je obličje preuzeo Zeus, on se uzdigao na nebo, i postao poznato sazveždje Bik u krugu zodijaka.

Kadmo, osnivač Tebe, bio je Europin brat, koji je došao u Grčku, u potrazi za svojom sestrom.
Pored Europe, u koju se zaljubio Zeus, postoji i Europa Okeanska, ćerka Okeana i Titije.


Nastavi čitanje na stranici Hera
Najnovije Vesti Saradnja Pretraga sajta i alati
----- Uskoro ----- 20.05.2007.•Velika Download sekcija
•Zanimljivi mitovi drugih naroda
•Forum

------ U Planu----- 19.05.2007.

•Sajt na engleskom jeziku
•Dodatak arhivi
"Ilijada i Odiseja"
-----Obavezno Pogledajte-----


•Mitologija horoskopskih
znakova
pogledaj horoskop
reklama

Ankete

google logo
Pretrazi sajt:

line
preporuci prijatelju
Preporuči ovaj sajt prijatelju:
pošalji

line

Bookmark this site (Dodaj u favorites) !!!
line
 
line
Postavi za početnu stranicu (Homepage)
line
Ponovo učitaj stranicu (Refresh)
lineline

Idi na vrh

Koji je vaš omiljeni grčki bog, a heroj?
Iskažite svoj stav ili pogledajte stav drugih...

Anketa, učestvuj
razmena linkova Razmena linkova
Želite banner ili link sa ovog sajta, a za uzvrat da vas link bude postavljen ovde?
Javite se!!!
knjiga utisaka Knjiga Utisaka
Upišite svoj komentar o sajtu. Šta Vam se sviđa, a šta ne? Šta biste voleli da vidite na sajtu?
guestbook
   

Copyright ® 2007 Nikola Cvetković
Fit eMaster

Rađanje Sveta      Dvanaestorica sa Olimpa      Manja Božanstva      Heroji     Galerija