Home Mapa Sajta


Grčka mitologija header
Otra
Gea

e-mail me
print


 
t1

Pročitaj

t2
7 6 5
4

Ajter, Etar (Vazduh), sin Noći i Ereba(Pakla) predstavljao je oličenje fine gasovite materije, božanstvene i žive, za koju su drevni Ijudi verovali da lebdi iznad atmosfere koja pokriva zemlju.
line

Asia, jedna od mnogih kćeri Okeana i Tetide, dala je svoje ime poznatom kontinentu. Asia se često poistovećuje sa Klimenom. Iz njenog braka sa Titanom Japetom rodila je Atlasa, Prometeja, Epimeteja i Menojtija.
line

Druga Geina deca Pored Titanki koje su pomenute kao supruge bogova, Gea je rodila Tetidu i Mnemosinu. Kiklopi i Storuki, bila su njena čudovišna deca koju je rodila mnogo kasnije, dok je sa Posejdonom, kako se pominje, dobila snažnog sina, Antaja.


Nereide
Okean je imao pedeset unuka, a možda i svih sto, prema drugom mišljenju, koje su bile ćerke Nereja i Doride, i koje su predstavljale oličenje morskih talasa. Nereide su živele na morskom dnu, u palati svog oca, i provodile su dane plivajući i igrajući sa delfinima, ili pak odmarajući se na zlatnin prestolima uz pesmu i tkanje. Najpoznatije su Amfitrita i Tetida (buduća Ahilejeva mati), Psamata (majka Ajaka) i Galateja.

3
2 1 px1

Prvi Bogovi naslov

N

a početku svake bajke i svake istine, u vezi stvaranja univerzuma, uvek se nalazio Haos, koji se takodje po-javljuje kod starih Grka, objašnjavajući stvaranje univerzuma, odnosno Haos dobija oblik božanstva.

Iz Haosa, dakle, na početku su rodjeni Ereb (Pakao) i Noć, čija su deca bila Ajter (Etar, Vazduh) i Hemera (Dan). Pored toga, tamna Noć izrodila je i Tanata (Smrt), Hipna (San), Onejra (Snove), Mojre (Sudjaje) i još Hesperide i Eridu (Borbu). Kasnije Gea, prostrana i čvrsta, postaje temelj i stanište, iz kojeg se napaja sve što živi. U početku univerzuma, najveći bog bio je Uran (Nebo), koji je Geu okruživao svojom beskonačnošću.

 

Titani


Titani Gea je imala veliku ulogu u stvaranju univerzuma. Sjedinila se sa Uranom, stvorivši prvi par bogova, od kojih su se rodili Titani.
Prvorođeni su bili Okean i Tetida (Tetija), cije je sjedinjenje dalo Potame (Reke) i Okeanide.
Hiperion i Tea, bili su par koji je dao Helija, Selenu i Eoju (Zoru). Koej i Fojba, iz svog braka dobili su Letu i Asteriju.
Krej se oženio Euribijom (ćerkom Gee i Ponta) i dobili su Astraja, Palanta i Persa.
Japet se sjedinio sa Okeanidom Klimenom (cerkom Okeana i Tetije) i rodili su se Atlas, Menojtije, Prometej i Epimetej.

Na kraju, sjedinili su se Kron i Rea, Titan i Titanka koji su bili predodredjeni da svojim sjedinjenjem svetu daruju njegove buduce gospodare.lz ovog braka rodili su se Demetra, Hestija, Hera, zatim Had, Posejdon i Zeus, koji su kasnije podelili vlast i zavladali svetom: Zeus je zavla-dao nebom i zemljom, Posejdon morem, a Had (Pluton) Podzemnim Svetom.

Na početku su Uran i Gea bili zajedno, no kasnije su se razišli. Nakon što je Kron, Uranov opasni sin, kastrirao svog oca, Gea se sjedinila sa Pontom a njihova Ijubav donela je na svet Taumanta, Forkija, Ketu, Euribiju i Nereja. Taumant se sjedinio sa Okeanidom Elektrom i rodili su Iridu i strašne Harpije (Ajlo, Okipeta i Kelajna) koje se kasnije pominju.

Forkije i Keto, sjedinivši se, dobili su Graje, koje su bile starice od samog rodjenja, i opasne Gorgone, Stejnu, Eurijalu i Medusu. Nerej se sjedinio sa Okeanidom Doridom i dobio 50 kćeri, Nereida.Kron i Rea


Kron
Kron
Kron, koji je priradao prvoj generaciji bogova, bio je jedini Gein sin koji joj je pomogao da se osveti njegovom ocu Uranu.
Nakon što ga je dokrajičio kastrirajući ga, zauzeo je njegovo mesto, a svoju braću bacio u Tartar Kiklopima i Storukima, koje je njegov otac držao zatvorenim..

Kasnije se oženio svojom sestrom Reom, ali nije želeo da preživi nijedno od njihove dece. Roditelji su mu prorekli, da će neko od njegove dece da mu uzme vlast. Samo što su se radjali, on ih je proždirao.
Tako su redom bili proždrani: Hestija, Demetra, Hera, Pluton (Had) i Posejdon. Tada ]e Rea, kada je ponovo zatrudnela, sa Zeusom u stomaku, pobegla na Kretu i tamo se u tajnosti porodila. Dete je poverila Okeanidi Metidi, dok je Kronu podmetnula kamen uvijen u pelene, koji je on odmah proždrao, misleći da se radi o novorodjenčetu.
I tako je Zeus bio spašen.
Nastavi čitanje na stranici Borba Titana (Titanomahija)
Najnovije Vesti Saradnja Pretraga sajta i alati
----- Uskoro ----- 20.05.2007.•Velika Download sekcija
•Zanimljivi mitovi drugih naroda
•Forum

------ U Planu----- 19.05.2007.

•Sajt na engleskom jeziku
•Dodatak arhivi
"Ilijada i Odiseja"
-----Obavezno Pogledajte-----


•Mitologija horoskopskih
znakova
pogledaj horoskop
reklama

Ankete

google logo
Pretrazi sajt:

line
preporuci prijatelju
Preporuči ovaj sajt prijatelju:
pošalji

line

Bookmark this site (Dodaj u favorites) !!!
line
 
line
Postavi za početnu stranicu (Homepage)
line
Ponovo učitaj stranicu (Refresh)
lineline

Idi na vrh

Koji je vaš omiljeni grčki bog, a heroj?
Iskažite svoj stav ili pogledajte stav drugih...

Anketa, učestvuj
razmena linkova Razmena linkova
Želite banner ili link sa ovog sajta, a za uzvrat da vas link bude postavljen ovde?
Javite se!!!
knjiga utisaka Knjiga Utisaka
Upišite svoj komentar o sajtu. Šta Vam se sviđa, a šta ne? Šta biste voleli da vidite na sajtu?
guestbook
   

Copyright ® 2007 Nikola Cvetković
Fit eMaster

Rađanje Sveta      Dvanaestorica sa Olimpa      Manja Božanstva      Heroji     Galerija