Home Mapa Sajta


Grčka mitologija header

Slika

e-mail me
print


 
t1

Pročitaj

t2
7 6 5
4


Čuvene opere
"Orfej i Euridika" i "Orfej", inspirisane grčkim mitom, dela su poznatog nemačkog kompozitora Gluka.3
2 1 px1

Persej naslov

B
rfej iz Trakije, jedan je od učesnika u pohodu Argonauta, ali je, isto tako i najvažniji lik jednog izuzetno simboličnog mita, koji toliko izrazito karakteriše tadašnju teologiju, kao ni jedan drugi mit iz tog doba. Sin Ojagra, i najverovatnije, Muse Kaliope, bio je nadareni muzičar i pesnik, pa iako je sa izuzetnom veštinom svirao liru, mnogi ga smatraju i pronalazačem gitare.

Najpoznatiji mit o Orfeju, svakako je onaj koji se odnosi njegov silazak u Had, zbog njegove voljene žene Euridike. Priča teče ovako:

Euridika, prelepa šumska Nimfa, jednog je dana, nastoječi da pobegne Aristaju koji je progonio, na obali neke reke, nagazila je na zmiju otrovnicu. Zmija ju je ujela, i ona je umrla. Tada, neutešni Orfej silazi u Had, nadajući se da će je vratiti u život. Svojom muzikom je tako očarao Podzemni Svet, da su svi ukleti, omamljeni njegovom muzikom, na trenutak zabofavljali na svoje muke. Sisif, Tantal i Danaide, zajedno su sa svima ostalima, zaustavljali su svoju vekovnu kaznu da bi uživali u božanstvenoj muzici.

Orfej je svirao sve dok Had i Persefona nisu odlučili da mu vrate ženu, koju je toliko voleo, ali pod jednim juslovom, da Orfej, na svom povratku u Gornji svet ne sme da se osvrne i pogleda Euridiku, koja će ga slediti, sve dok ne napuste kraljevstvo Podzemnog Sveta.
No, nešto pre izlaska na svetlo dana, sumnja u to da li ga senka njegove žene i dalje prati, nije mu davala mira. U jednom trenutku, ne mogal'ši da izdrži, osvrnuo se da pogleda nisu li ga vladari Podzemnog Sveta prevarili. Tada je, odjednom, u trenutku kada se okrenuo, za Euridikin povratak sve bilo izgubljeno i uzaludno: Euridika ovoga puta definitivno umire, a Had je potpuno neumoljiv i nepopustljiv na molbe nesretnog Orfeja.

Od tog dogadjaja, pa nadalje, mnoge priče vezane su za neutešnog muža. Govorilo se, da se više nije pojavljivao u društvu, da nikada više nije poželeo da se oženi, te da je tri godine izbegavao žene i njihovu Ijubav. Predanje govori da se družio isključivo sa mladićima iz Trakije, koje je uvodio u orfejski način života, savetujući im suzdržavanje od korišćenja mesa u ishrani, podučavao ih je muzici, i prenosio svoja iskustva iz
Podzemnog Sveta.

U vezi njegove smrti, postoji legenda koja kaže da ga je, zato što je imao brojne i stalne odnose samo sa muškarcima, jednom sustigla besna osveta žena, prema kojima je otvoreno pokazivao svoju mržnju, nakon gubitka Euridike. Naoružane kamenjem i kopljima, one su ga napale i raskomadale, kada su ga jednom prilikom susrele samog i potpuno nenaoružanog, samo sa njegovom lirom u rukama.
Muse su ga oplakale i sahranile, i legenda priča, o ovom izuzetnom pevaču i muzičaru, da su čak i prirodne pojave bile u ekstazi, u vreme dok su slušale njegove božanske pesme.
Pogledaj kolekciju slika na stranici Edip
Najnovije Vesti Saradnja Pretraga sajta i alati
----- Uskoro ----- 20.05.2007.•Velika Download sekcija
•Zanimljivi mitovi drugih naroda
•Forum

------ U Planu----- 19.05.2007.

•Sajt na engleskom jeziku
•Dodatak arhivi
"Ilijada i Odiseja"
-----Obavezno Pogledajte-----


•Mitologija horoskopskih
znakova
pogledaj horoskop
reklama

Ankete

google logo
Pretrazi sajt:

line
preporuci prijatelju
Preporuči ovaj sajt prijatelju:
pošalji

line

Bookmark this site (Dodaj u favorites) !!!
line
 
line
Postavi za početnu stranicu (Homepage)
line
Ponovo učitaj stranicu (Refresh)
lineline

Idi na vrh

Koji je vaš omiljeni grčki bog, a heroj?
Iskažite svoj stav ili pogledajte stav drugih...

Anketa, učestvuj
razmena linkova Razmena linkova
Želite banner ili link sa ovog sajta, a za uzvrat da vas link bude postavljen ovde?
Javite se!!!
knjiga utisaka Knjiga Utisaka
Upišite svoj komentar o sajtu. Šta Vam se sviđa, a šta ne? Šta biste voleli da vidite na sajtu?
guestbook
   

Copyright ® 2007 Nikola Cvetković
Fit eMaster

Rađanje Sveta      Dvanaestorica sa Olimpa      Manja Božanstva      Heroji     Galerija