Home Mapa Sajta


Grčka mitologija header

Slika

e-mail me
print


 
t1

Pročitaj

t2
7 6 5
4


Pohod na Troju.
Zbog toga što Laomedon, kralj Troje, nije održao obećanje koje je dao Heraklu, da će ga nagraditi, kada mu je ovaj spasao ćerku Hesionu od strašnog čudovišta, koje bi je pojelo, Herakle je, jednom prilikom, krenuo u pohod na Troju.
Pristao je u luci llion sa osamnaest brodova (pentikontori, brod sa pedeset vesala). Herakle i Telamon su, udruživši se, pobedili. Hesiona je data za ženu Telamonu, a dozvolili su joj, da izabere koga god hoće za slugu. Ona je izabrala svog brata Podarka, koji je, zbog toga što ga je sestra otkupila, od tada preimenovan u Prijama, a ime je dobio po starogrčkoj reči, odnosno glagolu priame, što znači kupiti. Prijam je kasnije postao najjači i najpoznatiji kralj Troje.3
2 1 px1

Persej naslov

H
eraklovo ime bilo je poistovećeno sa pojmovima snaga, junaštvo i veličanstvenost. Taj polubog je, kada je glas o njemu stigao i do najudaljenijih delova, do tada poznatog sveta, predstavljao simbol svega što je bilo natčovečansko i veliko.
Ne postoji junački podvig koji nije pripisan Heraklu. Probleme koji su se javljali u državama širom cele Grčke, pa i dalje, jedan jedini čovek mogao je da reši, a to je uvek bio Herakle. Borio se protiv zločinaca, monstruma, raznih vojski, bogova, prirodnih sila, bolesti, pa čak i sa smrću, i uvek je izlazio kao pobednik.

Poznati heroj, koji je bio obdaren natprirodnim sposobnostima, ali je imao i Ijudskih slabosti, pripadao je porodici Perseida. Rodio se u Tebi, od oca Amfitriona i majke Alkmene. Njegov pravi otac, medjutim, bio je Zeus, koji je jedno veče, iskoristivši odsustvo Amfritriona, uzeo njegov lik i spavao sa Alkmenom. Kada se Herakle rodio, na svet nije došao sam, već istovremeno sa svojim bratom Ifiklom, koga mit, inače pominje, i kao jedinog stvarnog Amfitrionovog sina, koji je začet kada se Amfitrion vratio kući, odnosno veče nakon Heraklovog začeća.

Boginja Hera je veoma brzo ispoljila svoju Ijubomoru prema odojčetu, koje je već sa osam meseci dokazalo svoje božansko poreklo. Jedne večeri, kada je Alkmena stavila blizance da spavaju, Hera je poslala u njihovu Ijuljašku dve užasne zmije, koje su se obmotale oko njih. Herakle je, bez straha, zgrabio zmije, u svaku ruku jednu, i zadavio ih.

Mladi Herakle

K ao mladić, ovaj polubog bio je snažan, nestašan, neposlušan i neobično razvijen. U svojoj osamnaestoj godini već je učinio svoje prvo delo, ubio je Kitajronskog lava (Nemejskog lava), koji je bio toliko
divlji, da je desetkovao sva stada, nanoseći velike štete, a
niko nije mogao da ga se oslobodi.
Otprilike u istom dobu, ovaj visoki i zgodan mladić, tokom neke svoje šetnje, ugledao je put koji se račvao u dva pravca. Jedan od puteva je, na svom početku, bio veoma širok i lep, dok se u daljini sužavao. Na samom početku tog puta stajala je zgodna žena u prelepoj odeći. Drugi je put, na početku bio uzan i prepun trnja, ali je u daljini postajao sve širi i pun cvetova. Na početku ovog drugog puta, takodje je stajala žena, slatka i skromna, obučena jednostavno, ali otmeno.
- Ko ste vas dve? upita Herakle.
- Dodji sa mnom, reče prva. Učiniću te srećnim. Moje ime je Kakia (Loša).
- Sledi mene, na to će druga. Dobićeš Ijudsko poštovanje, uvažavanje i Ijubav.

Mladi Herakle
Zovem se Arista (Dobra). Herakle se, na kratko zamislio, a zatim odlučio da sledi drugu, Aristu. rep
Polubog Herakle


T okom narednih godina, Heraklova slava se širila svuda, i niko mu nije bio ravan po snazi i hrabrosti. Iz poštovanaja prema njegovoj plemenitosti i hrabrosti, kraij Tebe, Kreont, daje mu za ženu svoju kćerku Megaru.
Medjutim, kako boginja Hera koristi svaku priliku, da bi mu naudila, šalje mu Trelu (Ludilo), koja nad njim zagospodari i potpuno ga obuzme. Tokom jedne krize ludila, Herakle ubija decu koju je dobio sa Megarom. Kada je došao sebi i shvatio šta je uradio, želeo je da se ubije. Ipak, odlučio je da zatraži savet proročišta u Delfima.

Pitijno proročanstvo mu je savetovalo da, ukoliko želi da mu se ubistvo dece oprosti, ide u Arg, i služi dvanaest godina kod svog rodjaka, kralja Euristeja. Postupajući po nalozima Euristeja, Herakle je trebalo da izvrši sva svoja herojska dela, koja će mu obezbediti besmrtnost i ulazak na Olimp. Tada se ovaj omiljeni junak pojavio pred kraljem Arga, koji je, zbog svoje lične netrpeljivosti prema junaku, iscrpeo, svojim nalozima, sve opasne i nemoguće dvoboje sa raznim monstrumima i natprirodnim silama toga doba.

Heraklovo naoružanje se sastojalo od tojage, koju je sam napravio i kojom se koristio prilikom izvršenja svog prvog junačkog dela, mača koji mu je dao Hermes, zatim luka i strele koje je dobio od Apolona. Od Hefajsta je primio zlatni prsluk, a Posejdon mu je poklonio konje. Pričalo se, da je Atena zlatnom prsluku pridodala još jedan zaštitni sloj, pa čak i da je ona darovala ovom heroju svo oružje, izuzev tojage.


Nastavi čitanje na stranici 12 Heraklovih Podviga
Najnovije Vesti Saradnja Pretraga sajta i alati
----- Uskoro ----- 20.05.2007.•Velika Download sekcija
•Zanimljivi mitovi drugih naroda
•Forum

------ U Planu----- 19.05.2007.

•Sajt na engleskom jeziku
•Dodatak arhivi
"Ilijada i Odiseja"
-----Obavezno Pogledajte-----


•Mitologija horoskopskih
znakova
pogledaj horoskop
reklama

Ankete

google logo
Pretrazi sajt:

line
preporuci prijatelju
Preporuči ovaj sajt prijatelju:
pošalji

line

Bookmark this site (Dodaj u favorites) !!!
line
 
line
Postavi za početnu stranicu (Homepage)
line
Ponovo učitaj stranicu (Refresh)
lineline

Idi na vrh

Koji je vaš omiljeni grčki bog, a heroj?
Iskažite svoj stav ili pogledajte stav drugih...

Anketa, učestvuj
razmena linkova Razmena linkova
Želite banner ili link sa ovog sajta, a za uzvrat da vas link bude postavljen ovde?
Javite se!!!
knjiga utisaka Knjiga Utisaka
Upišite svoj komentar o sajtu. Šta Vam se sviđa, a šta ne? Šta biste voleli da vidite na sajtu?
guestbook
   

Copyright ® 2007 Nikola Cvetković
Fit eMaster

Rađanje Sveta      Dvanaestorica sa Olimpa      Manja Božanstva      Heroji     Galerija