Home Mapa Sajta


Grčka mitologija header

Dionis

e-mail me
print


 
t1

Pročitaj

t2
7 6 5
4

Dionis i Mida.
Mida - kralj Frigije, dobio je od Dionisa sposobnost da se sve što dotakne, pretvara u zlato. Medjutim, kada je zbog ovog dara postao veoma nesrećan, jer nije mogao da dodirne ni hranu, niti svoju voljenu ćerku, zamolio je boga da ga oslobodi te sposobnosti. Poslušao je Dionisijev savet, i da bi skinuo prokletstvo, okupao se u reci Paktol, koja se od tada napunila zlatnim peskom.
.

Koribanti
Prilikom obožavanja Dionisa, i veoma često kao njegova pratnja pominju se Koribanti, mitološki demoni čije je obožavanje mističnog i orgijastičkog karaktera. Takodje se pominju i u Orfejskim obredima.

 

3
2 1 px1

Dionis naslov

Bog vina i dobrog raspobženja

S emela je bila jedna od kćeri Kadma, kralja Tebe. Zeus je nju zavoleo jer je bila prelepa. Ali, njihova ljubav nije promakla Ijubomornoj boginji Heri, koja je Semeli, da bi joj naudila, rekla da, ukoliko želi da se smatra Zeusovom suprugom, prethodno mora da ga vidi u svoj njegovoj božanskoj veličini, onako kako se prikazao Heri na dan njihovog venčanja.

Semela, prevarena Herinom pričom, i pored svih Zeusovih ubedjivanja, insistirala je, da joj kao dokaz njegove Ijubavi ispuni tu želju. Tada je Zeus popustio pred njenim navaljivanjem, i kada se pojavio u njenim odajama, na svojim kočijama koje su pratile munje i gromovi, palata se zapalila a Semela je bila smrtno pogodjena gromom, iii je, pak, umrla od straha.

Ona je, medjutim, već šest meseci pod srcem nosila Dionisa. Da dete ne bi izgorelo, Gea je munjevitom brzinom zasadila jedan senoviti bršljen, koji je dete zaštitio od opekotina. Zeus je preuzeo dete, koje je još uvek bilo samo fetus, napravio rez na svojoj butini, stavio fetus unutra, zatvorio rez i ostavio da fetus dovrši svoj razvoj, sakriven i siguran, daleko od Herinih očiju i njene Ijubomore.

Kada je došao dan rodjenja deteta, Zeus je presekao šav koji je napravio, i na svetlo dana izvadio Dionisa, koji je od tada dobio i druga imena: Pirigenis, Mirorafis, i Diplogenimenos.

Ali, Hera nije prestajala da ga progoni. Saznala je da je Zeus ustupio dete Semelinoj sestri Ino i njenom mužu Atamantu. Zeus je zatim morao ponovo da uzme Dionisa, i pretvorivši ga u jare, dao ga je Hermesu, da ga odvede daleko, u Aziju, da tamo poraste.

Medjutim, Dionisa je Herin bes stalno proganjao, sve dok nije poludeo i počeo besciljno da luta. Ipak, Rea ga je izlečila, ali je on i dalje nastavio da luta. Gde god bi stigao, podučavao je Ijude gajenju vinograda i upućivao ih u obrede vezane za svaku od faza uzgajanja.

Neke zemlje su ga primale prijateljski, a neke su ga izbacivale. U Etoliji, kralj Ojnej ga je veoma dobro primio, kao i Atika, koja je pretendovala da bude najbolja u gajenju vinove loze.

Dionis je bio bog rasta i plodnosti vinove loze, a pre svega, bog vina. Religiju vezanu za Dionisa, uvek prati vino, igra i sve što čoveku pomaže da pobegne od svakidašnjice. Dionisijske orgije, bile su procesije religijskog karaktera, sveti čin, što i sama reč govori. Dok su trajali obredi, na ovim ceremonijama se pevao ditiramb, pesma u čast Dionisa.

Mit o Arijadni, koju je Tesej, prilikom svog povratka za Atinu, ostavio na Naksu, u tesnoj je vezi sa Dionisom, jer je, prema ovom mitu, Dionis nju tamo i zadržao, i sa njom dobio dvoje dece, Stafila i Ojnopiona.

Dionisijeva pratnja uvek su bile Nimfe, Seleni, Satiri i Mejnade.
Seleni
su bili muškarci sa nogama i repom konja, i stalno su opsedali Nimfe, sa kojima su uživali u Ijubavi, u svojim tajnim špiljama. Veoma poznati Selen, odnosno Satir, bio je Marsija, koji je bio izvrstan svirač na fruli kao i učitelj muzike.
Satiri su, takodje bili demoni prirode, i često ih poistovećuju sa Selenima, jer se njihovi opisi uglavnom podudaraju, izuzev onih koji su opisani kao pola muškarci, a pola jarci. Mejnade ili Bakhe, su bile žene koje su predstavljale oličenje orgastičkih duhova prirode.
Opsednute su bile igrom, pesmom i ludim provodom.

Sva ova pratnja, koja je obično okruživala Dionisa, stvarala je talas radosti, veselja i dobrog raspoloženja. Kao što je već pomenuto, sa Dionisom na čelu, cela pratnja je učestvovala i u Gigantomahiji, podržavajući Zeusa.Nastavi čitanje na stranici Pan
Najnovije Vesti Saradnja Pretraga sajta i alati
----- Uskoro ----- 20.05.2007.•Velika Download sekcija
•Zanimljivi mitovi drugih naroda
•Forum

------ U Planu----- 19.05.2007.

•Sajt na engleskom jeziku
•Dodatak arhivi
"Ilijada i Odiseja"
-----Obavezno Pogledajte-----


•Mitologija horoskopskih
znakova
pogledaj horoskop
reklama

Ankete

google logo
Pretrazi sajt:

line
preporuci prijatelju
Preporuči ovaj sajt prijatelju:
pošalji

line

Bookmark this site (Dodaj u favorites) !!!
line
 
line
Postavi za početnu stranicu (Homepage)
line
Ponovo učitaj stranicu (Refresh)
lineline

Idi na vrh

Koji je vaš omiljeni grčki bog, a heroj?
Iskažite svoj stav ili pogledajte stav drugih...

Anketa, učestvuj
razmena linkova Razmena linkova
Želite banner ili link sa ovog sajta, a za uzvrat da vas link bude postavljen ovde?
Javite se!!!
knjiga utisaka Knjiga Utisaka
Upišite svoj komentar o sajtu. Šta Vam se sviđa, a šta ne? Šta biste voleli da vidite na sajtu?
guestbook
   

Copyright ® 2007 Nikola Cvetković
Fit eMaster

Rađanje Sveta      Dvanaestorica sa Olimpa      Manja Božanstva      Heroji     Galerija