Home Mapa Sajta


Grčka mitologija header

Demetra

e-mail me
print


 
t1

Pročitaj

t2
7 6 5
4


Boginja Demetra je, za
vreme svog boravka u Eleusini, nakon što je, u kući kralja Keleja obelodanila svoj stvarni identitet, podučila Triptotema, sina kralja Keleja gajenju žita, i naložila mu da ide po svetu, prenoseći ostalima svoje znanje. Demetrini simboli su klas, narcis i bubamara, dok joj je roda najomiljenija ptica.Eleusinske misterije
Demetra je, pre no što je napustila Eleusinu, naučila njene kraljeve kako da je slave. U Eleusinskim Misterijama učestvovali su samo posvećeni, a ceremonije su održavali u tajnosti, krijući ih od ostalog sveta. Medjutim, one, koji su ipak uspeli da budu posvećeni, pratila je bolja sudbina, prilikom silaska u Had.

3
2 1 px1

Demetra naslov

Boginja plodnosti žitnih polja

D emetra je biia boginja plodnosti, majka zaštitnica polja, koja je štitila sve obradjene površine, a pogotovo žitna polja. Pored toga smatra se i boginjom koja je učestvovala u stvaranju sveta, pa sve što na zemlji živi, cveta i donosi plod, svoje postojanje duguje Demetri i njenoj brižljivosti.

Demetra je bila veoma privržena svojoj ćerki Persefoni, koju je dobila sa Zeusom, i za koju je bila toliko vezana, da se najčešće obe istovremeno pominju.

Otmica Persefone
Persefona, ćerka jedinica boginje Demetre, srećno je rasla pored majke i ostalih boginja, sve dok se u nju nije zaljubio Had, koji ju je oteo. U trenutku dok je mlada devojka na jednoj livadi brala narcis, otvorila se zemlja i Had je Persefonu odvukao u Podzemni Svet.

Demetra je, čim je saznala za nestanak voljene kćeri, krenula u potragu za njom. Pretražila je, puna tuge i bola, putujući danju i noću, sve, do tada, poznate zemlje. Medjutim, niko nije znao ništa o njenoj ćerki.

Kada joj je, konačno, Helije otkrio istinu, boginja se toliko naljutila da je napustila Olimp, zapostavila sve svoje dužnosti, i prerušivši se u staricu, otišla u službu kod Keleja, kralja Eleusine.

Za to vreme, zemlja je ostala neobradjena, poljoprivreda unazadjena, ništa iz zemlje nije izniklo, niti donosilo plodove, a Ijudi su gladovali zbog neplodnosti zemlje. Videvši sve to, Zeus je naredio Hadu da Demetri vrati Persefonu, jer mu je Demetra zapretila da neće dozvoliti da iznikne iz zemlje ni jedan klas žita.

Pluton (Had) je pristao da svoju ženu dovede u Gornji svet, i vrati je majci, ali je pre toga, lukavstvom naterao da pojede zrno nara. To jedno zrno, bilo je dovoljno, da Persefonu veže za Podzemni svet.

Zatim je sklopljen sporazum sa Plutonom: Persefona je osam meseci godišnje provodila sa majkom na Gornjem svetu, a ostala četiri sa svojim mužem Hadom. Demetra je takodje dala svoj pristanak, i ubrzo zatim polja su prekrili klasovi žita, drveće je ozelenelo, iz zemlje je izniklo najraznovrsnije rastinje, i svuda su bujali plodovi.

Od tada, sve je zeleno i plodnoosam meseci godišnje. Četiri meseca, za vreme kojih je majka bila odvojena od svoje ćerke, sve je odumiralo.


Nastavi čitanje na stranici Apolon
Najnovije Vesti Saradnja Pretraga sajta i alati
----- Uskoro ----- 20.05.2007.•Velika Download sekcija
•Zanimljivi mitovi drugih naroda
•Forum

------ U Planu----- 19.05.2007.

•Sajt na engleskom jeziku
•Dodatak arhivi
"Ilijada i Odiseja"
-----Obavezno Pogledajte-----


•Mitologija horoskopskih
znakova
pogledaj horoskop
reklama

Ankete

google logo
Pretrazi sajt:

line
preporuci prijatelju
Preporuči ovaj sajt prijatelju:
pošalji

line

Bookmark this site (Dodaj u favorites) !!!
line
 
line
Postavi za početnu stranicu (Homepage)
line
Ponovo učitaj stranicu (Refresh)
lineline

Idi na vrh

Koji je vaš omiljeni grčki bog, a heroj?
Iskažite svoj stav ili pogledajte stav drugih...

Anketa, učestvuj
razmena linkova Razmena linkova
Želite banner ili link sa ovog sajta, a za uzvrat da vas link bude postavljen ovde?
Javite se!!!
knjiga utisaka Knjiga Utisaka
Upišite svoj komentar o sajtu. Šta Vam se sviđa, a šta ne? Šta biste voleli da vidite na sajtu?
guestbook
   

Copyright ® 2007 Nikola Cvetković
Fit eMaster

Rađanje Sveta      Dvanaestorica sa Olimpa      Manja Božanstva      Heroji     Galerija