Home Mapa Sajta


Grčka mitologija header

Argonauti

e-mail me
print


 
t1

Pročitaj

t2
7 6 5
4


Značaj mita o Argonautima

saglasno dogadjajima iz daleke prošlosti na koje se odnosi, nesumnjivo nas vodi do zaključka, da su hrabri Grci, moreplovci, učinili veliki broj junačkih dela, dok su, istovremeno, otkrivali svet proširujući svoja znanja iz geografije. Značajno otkriće Crnog Mora (Pontus Euksinus) za koje su do tada verovali da je more, kao i širenje helenizma po okolnim zemljama, dokazano je raznim opisima samog putovanja i maršute broda Argo.

Harpije
Harpije su bile krilati duhovi, pola žene, a pola ptice grabljivice sa kandžama. One su grabile decu i duše živih bića. Značajnu ulogu imaju u mitu o proroku Fineji koji je bio pod teretom strašnog prokletstva. Sve što bi stavio na sto za jelo, grabile bi mu Harpije, dok bi sve ono što nisu mogle da pojedu, zabrljale svojim izmetom. Argonauti Zet i Kalaid, oslobodili su Fineju dosadnih Harpija.

Dioskuri

(Dios kuri = Zeusovi sinovi) Kastor i Polideuk (Poluks) rodjeni su kao plod Ijubavi Zeusa i Lede. Zeus se pretvorio u labuda, kako bi osvojio Ledu. No, te iste noći Ledu je obljubio i njen muž Tinderej, kralj Sparte. Od dva para blizanaca koji su rodjeni, Polideuk i Helena su se smatrali Zeusovom decom, dok su se
Kastor i Klitajmnestra smatrali decom Tindereja. Dioskuri su takodje učestvovali u pohodu Argonauta gde su se istakli u borbama, pomažući Jasonu i Peliji. Kastor je bio ratnik, a Polideuk rvač.

3
2 1 px1

Pohod Argonauta naslov

Argoovo putovanje
N akon prinošenja žrtava u čast Apolonu, Argonauti su se sa obale, kod mesta Pagas, ukrcali na brod. Sva predskazanja u vezi ovog putovanja bila su pozitivna, i brod je isplovio.
Na početku svog putovanja prvo su se zaustavili na ostrvu Lemno gde su zatekli samo žene, jer su svi muškarci sa ostrva u to vreme bili ubijeni. Argonauti su obljubili žene sa ostrva, kako bi dobile sinove, a zatim ponovo isplovili. Prešli su Samotraku, ušli su u Helespont i stigli su do Kizika. Tu, na zemlji Doliona, veoma lepo ih je dočekao njihov kralj, Kizik, zajedno sa svojim podanicima. Kada su, medjutim, nakon nekoliko dana otišli odatle, nepovoljni vetrovi su ih ponovo vratili na isto mesto.

Nesporazum koji se nakon iskrcavanja dogodio, bio je sudbonosan i koban za Dolione, naime niti su oni prepoznali Argonaute, niti su Argonauti prepoznali Dolione. Izmedju njih je buknuo besan rat, u kome su Kizika i njegove podanike Argonauti bukvalno zaklali. Kada je greška bila uočena, već je bilo kasno da se bilo šta ispravi, ali su doskorašnji Ijuti protivnici ipak ukazali dužno poštovanje svima koji su poginuli, a na kraju se i pokajali za učinjeno krvoproliće.

Na obaiama Misije, gde su kasnije dospeli, Nimfe su sa sobom povele Hilu, omiljenog Heraklovog prijatelja. Herakle se tu zaustavio tražeći svog prijatelja, a pridružio mu se i Polifem, tako da je Argo putovanje nastavio bez njih. Ploveći uz obalu zemlje proroka Fineje, Argonauti su Fineja oslobodili užasnih Harpija, dok im je on, za uzvrat, prorekao budućnost i dao savete u vezi Simplegadskih (Sudarnih) stena. Naime, to su bile pokretne, lutajuće stene koje su se razdvajale a zatim ponovo spajale, smvivši izmedju stena svaki brod koji bi tuda prošao.

Finej ih je savetovao da najpre puste jednog goluba, da prodje izmedju Simplegada. Ukoliko bi golub uspeo da prodje, tada bi i oni mogli da se provuku kroz stene, u suprotnom, ne bi trebalo ni da pokušavaju. Argonauti su ga poslušali i pustili goluba. On je prošao Simplegade koje su mu pri tome isčupale samo nekoliko pera sa repa. Tako je bilo i sa prolaskom Argoa: brod je prosao sa lakšim oštećenjima na zadnjem delu. Napokon, nakon mnogih peripetija, Argo je, sa svojom posadom, pristao u zemlju kralja Ajeta.

U Kolhidi

S amo što je stigao u Kolhidu, Jason je odmah otišao kod kralja Ajeta i ispričao mu sve u vezi misije koju mu je Pelija dodelio. Ajet je pristao da mu preda zlatno runo, ali pod jednim uslovom.
Da Jason sam, i bez ičije pomoći prvo ujarmi dva bika, plamenog daha i sa gvozdenim kopitima, koji su bili Hefajstov dar, a zatim da poore jedno polje, pa da ga zaseje zubima zmaja, koje mu je dao.

Medeja, Ajetova kći, koja je bila poznata čarobnica, odmah se zaljubila u Jasona, i od njega izmamila obećanje da će je uzeti za ženu i povesti sa sobom pri povratku, ukoliko mu pomogne. Dala mu je čarobni melem kojim je trebalo da premaže svoje telo, pre nego se suoči sa bikovima, kao i štit. Takodje ga je upozorila, da će iz zasejanih zmajevih zuba odmah izniknuti naoružani borci, spremni da ga ubiju. Potom ga je savetovala, da izmedju njih iz daleka baci jedan kamen, kako bi se oni medjusobno posvadjali, a zatim i poubijali, pokušavajući da otkriju ko je bacio kamen.

Tako je Jason, uz Medejinu pomoć, uspeo da ispuni uslove koji su mu bili zadati.
No, Ajet se nije držao datog obećanja, već je, naprotiv, pokušao da spali Argo i poubija sve Argonaute. Tada je Jason, uz Medejinu pomoć, nakon što je uspeo da uspava zmaja, čuvara runa, uzeo je zlatno runo, i odmah, zajedno sa Medejom, požurio da što pre pobegne.

Onog trenutka, kada je Ajet saznao za Jasonovo i Medejino bekstvo, a zatim i za kradju zlatnog runa, dao se u poteru za Argoom. Tada je Medeja, kako bi ga usporila, ubila svoga brata Apsirta, koga je povela sa sobom na brod, pa je tu i tamo bacala u more po neki deo njegovog raskomadanog tela. Nesrećni Ajet, pokusavajući da prikupi sve komade tela svog voljenog sina, izgubio je veoma mnogo vremena, i tako beguncima omogućio da dobiju na vremenu, i uspeju da pobegnu dovoljno daleko.


Argoovo Iutanje


D ok je Ajet, pristavši na nekoj od obala Crnog mora, sahranjivao svoga sina, Argo je nastavio svoj put. Plovio je Dunavom, koji je tada spajao (kako kažu) Crno sa jadranskim morem, doplovio do mesta Heridano (Pad), pa Rodano, u zemlji naseljenoj Ligerima i Keltima, da bi ponovo stigao do Mediteranskog mora i plovio pored ostrva Sirena.
Iz daleka je dopirao čarobni zvuk njihove pesme. Tada je Orfej, Trakijski muzičar, svojom melodičnom lirom i nadarenim glasom toliko lepo zapevao, da se niko od posade nije odazvao pozivu Sirena. Orfejeva nostalgična melodija podsećala ih je na njihove domove i voljene osobe koje su ih čekale u domovini, upalivši u njima plamen žudnje za povratkom.

Argonauti su, nakon mnogih lutanja, prolazeći pored Kirke, Skile i Haribde, zatim pokraj ostrva Fajaka i obala Libije stigli do Krete, gde su se susreli sa gigantom Talom, mehaničkim čudovištem, koji je bio delo Hefajstovih ruku. Pomoću Medejinog lukavstva i njenih čarolija, uspeli su da onesposobe Tala, koga je Minoj držao, da bi mu branio ostrvo od napadača.
Povratak u Jolk
N astavivši svoj put, ploveći Kritskim morem, pod veoma lošim vremenskim uslovima, Argonauti su prešli u Egejsko more, da bi na kraju stigli i do Jolka, noseći sa sobom dragoceno zlatno runo. Konačno je došao čas da Jason zatraži nazad presto koji mu je preoteo kralj Pelija.
Pelija, koji je u medjuvremenu poubijao sve Jasonove rodjake, odbio je da vrati presto zakonitom nasledniku. Zbog toga je Jason bio prinudjen da još jednom pribegne magijskim sposobnostima i lukavstvu svoje žene.

Medeja je uspelada udje u palatu, i da ubedi Pelijine kćeri da ubiju svoga oca, slagavši ih, da bi to bio samo deo rituala, koji bi Pelija učinio ponovo mladim. Od ovog dogadjaja pa nadalje, mit se nastavlja u više verzija.
Po jednoj verziji, Jason je, zajedno sa Medejom vladao Jolkom, a obrazovanje njihovog sina, koga su kasnije dobili, poverili su Kentauru Hejronu, dok su po drugoj verziji, otišli da žive na Korint, prethodno ustupivši presto jedinom Pelijinom sinu, Akastu.


Nastavi čitanje na stranici Persej
Najnovije Vesti Saradnja Pretraga sajta i alati
----- Uskoro ----- 20.05.2007.•Velika Download sekcija
•Zanimljivi mitovi drugih naroda
•Forum

------ U Planu----- 19.05.2007.

•Sajt na engleskom jeziku
•Dodatak arhivi
"Ilijada i Odiseja"
-----Obavezno Pogledajte-----


•Mitologija horoskopskih
znakova
pogledaj horoskop
reklama

Ankete

google logo
Pretrazi sajt:

line
preporuci prijatelju
Preporuči ovaj sajt prijatelju:
pošalji

line

Bookmark this site (Dodaj u favorites) !!!
line
 
line
Postavi za početnu stranicu (Homepage)
line
Ponovo učitaj stranicu (Refresh)
lineline

Idi na vrh

Koji je vaš omiljeni grčki bog, a heroj?
Iskažite svoj stav ili pogledajte stav drugih...

Anketa, učestvuj
razmena linkova Razmena linkova
Želite banner ili link sa ovog sajta, a za uzvrat da vas link bude postavljen ovde?
Javite se!!!
knjiga utisaka Knjiga Utisaka
Upišite svoj komentar o sajtu. Šta Vam se sviđa, a šta ne? Šta biste voleli da vidite na sajtu?
guestbook
   

Copyright ® 2007 Nikola Cvetković
Fit eMaster

Rađanje Sveta      Dvanaestorica sa Olimpa      Manja Božanstva      Heroji     Galerija