Home Mapa Sajta


Grčka mitologija header

Atena (Atina)

e-mail me
print


 
t1

Pročitaj

t2
7 6 5
4

Atena i Arahna
Arahna je bila devojka koja je posedovala izuzetnu veštinu u pletenju. Svi su se divili njenim delima i često su govorili da ju je podučavala boginja Atena. Medjutim, iz sujete, ona to nije htela da prizna, nego se, šta više, usudila da boginju izazove na megdan. Atena se kod nje pojavila prerušena u staricu, pokušavajući savetima da je ubedi, da prema bogovima iskazuje umerenost, doslednost i poštovanje. Arahna je na to odgovorila pogrdama. Prilikom takmičenja koje je usledilo, pletilje su se naizmenično nadmetale, ali su se motivi koje je Arahna birala za svoja deia, uvek rugali bogovima. Tada se ona suočila sa besom jedne boginje. Poniženje koje je Arahna doživela, dovelo ju je do samoubistva. Obesila se, ali joj boginja nije dozvolila da da spokojno umre, već ju je pretvorila u pauka (grč. arahni), koji od tada neprestano plete istu mrežu.

Kekropova vladavina
Kekrop, mitski kralj Atike, sin Gee, od pojasa na gore bio je čovek, dok mu je ostatak tela bio nalik na zmiju.
U vreme njegove vladavine, nastao je poznati spor Atene i Posejdona, koji bi onome, ko odnese pobedu u nadmetanju, dao za pravo, da grad Atina, koji se do tada zvao Kekropija, nosi njegovo ime i bude pod njegovom zaštitom. Kekrop je, zajedno sa Kranajem, koji ga je kasnije nasledio, imao ulogu sudije.

3
2 1 px1

Atina naslov

Boginja mudrosti, pravde, umetnosti, rata i pobede. Zaštitnica gradova

N akon pobede, koju su odneli bogovi sa Olimpa u Titanomahiji, Zeus je obljubio Metidu, ćerku Okeana i Tetije. Tada su mu, Uran i Gea saopštili da će se iz te veze, prvo roditi Atena, koja će mu biti slična po hrabrosti i mudrosti, a kasnije, i sin, koji će ga nadmašiti po sposobnostima, tako da je postojala opasnost da ga, jednog dana, svrgne sa prestola.
Da bi izbegao takav tok dogadjaja, Zeus je progutao Metidu. Medjutim, približavao se čas Ateninog rodjenja, pa je Zeus naredio Prometeju (prema drugima, Hefajstu), da mu svojom sekirom otvori lobanju. Tada su, svi, zaprepašćeni i iznenadjeni, ugledali kako iz Zeusove glave iskače naoružana Atena, mašući svojim kopljem.

Nova boginja je,pridruživši se ocu tokom Gigantomahije, uspela da pobedi Enkelada, koga je oborila na zemlju, a zatim bacila na njega celu Siciliju, koja ga je prekrila.

lako je bila boginja rata, ona nije bila ratnički raspoložena. Bila je mudra, pametna, i oduvek je pomagala heroje, Perseja, Ahileja, Odiseja i mnoge druge, a Ijubav koju je prema njima osećala nije podrazumevala ništa erotsko.

Atena je, isto kao i Artemida, odlučila da u brak ne stupi čak ni sa bogom, već da zauvek ostane devica.Prema predanju, postoji priča o svojevremenoj svadji izmedju Posejdona i Atene, oko samog grada Atine, koji su se sporili oko toga pod čijom će zaštitom biti grad, i čije će ime da nosi. Da bi rešili spor, odlučili su da oboje poklone gradu po nešto, a da u sporu, pobedu odnese onaj, čiji je poklon, prema mišljenju ostalih bogova, potrebniji i dragoceniji.

Tada je Posejdon udario svojim trozubcem o stenje Akropolja i odmah je potekla voda. Zatim je Atena udarila nogom o zemlju, a na tom mestu izniklo je maslinovo drvo, prvo na svetu, blagoslovena biljka koja je simbol mira od davnih vremena. Od tada, kada su bogovi presudili u njenu korist, grad Atina nosi njeno ime i pod njenom je zaštitom.

Boginja Atena, pomagala je Ijudima i podržavala ostvarenje njihovih dela i u vreme mira. Podučavala je zanatlije, potpomagala je pesnike, naučila je žene da pletu. Često se spominje i kao "Atena Palada". Reč Pallas je grčka reč koja znači "mlada devojka", a iz nje je izvedena i reč pallikari što bi u prevodu značilo junačina.

Večiti suparnik boginje Atene bio je Arej, bog koji je voleo ratovanje, a njihovo rivalstvo je opisano i u Ilijadi, gde se navodi da su u ratu podržavali suprotne vojske. Arej je bio zaštitnik Trojanaca, dok je Atena pomagala Grke. Kada je Zeus dozvolio besmrtnin bogovima da i oni učestvuju u borbama, sa uspehom se suprostavila Areju, nanevši mu ozbiljnu ranu.

Pojavu i prisustvo Atene, u celini, uvek su pratili razumni i razložni saveti, blago ponašanje i mudre procene i odluke. Partenon je njoj bio posvećen, i u Atini su je posebno poštovali, organizujući velike svetkovine u njenu čast, kao što je bila i Panatineja.
Atena i maslina


Nastavi čitanje na stranici Posejdon
Najnovije Vesti Saradnja Pretraga sajta i alati
----- Uskoro ----- 20.05.2007.•Velika Download sekcija
•Zanimljivi mitovi drugih naroda
•Forum

------ U Planu----- 19.05.2007.

•Sajt na engleskom jeziku
•Dodatak arhivi
"Ilijada i Odiseja"
-----Obavezno Pogledajte-----


•Mitologija horoskopskih
znakova
pogledaj horoskop
reklama

Ankete

google logo
Pretrazi sajt:

line
preporuci prijatelju
Preporuči ovaj sajt prijatelju:
pošalji

line

Bookmark this site (Dodaj u favorites) !!!
line
 
line
Postavi za početnu stranicu (Homepage)
line
Ponovo učitaj stranicu (Refresh)
lineline

Idi na vrh

Koji je vaš omiljeni grčki bog, a heroj?
Iskažite svoj stav ili pogledajte stav drugih...

Anketa, učestvuj
razmena linkova Razmena linkova
Želite banner ili link sa ovog sajta, a za uzvrat da vas link bude postavljen ovde?
Javite se!!!
knjiga utisaka Knjiga Utisaka
Upišite svoj komentar o sajtu. Šta Vam se sviđa, a šta ne? Šta biste voleli da vidite na sajtu?
guestbook
   

Copyright ® 2007 Nikola Cvetković
Fit eMaster

Rađanje Sveta      Dvanaestorica sa Olimpa      Manja Božanstva      Heroji     Galerija